Válási Mediáció

VÁLÁSI MEDIÁCIÓ

Amikor menthetetlen egy házasság, és a felek nyitottak a kulturált, békés válásra, a válási mediáció a megoldás számukra. Felelős felnőttként és szülőként olyan válás mellett döntenek, amelyik nem teszi tönkre érzelmileg és anyagilag a másik felet. Nem törvényszerű, hogy gyűlölködve, bosszúszomjasan történjen az elválás, megmaradhat a normális emberi kapcsolat a felek között.


Válási Mediáció, Válás közös megegyezéssel, Teljes körű házasság felbontása iránti beadványokat elkészítése

A válási mediáció lezárja a rossz kapcsolatot jogilag és érzelmileg is.

Válási mediáció előnye :
– Rövidebb ideig tart a válási procedúra, gyors ügyintézés
– Alacsony költség vonzata van
– Mediációs eljárási díj egy részével csökkenthető az eljárási illeték
– Békés megoldás
– Segítség a közös megegyezés létrejöttében
– Mindkét fél számára előnyösen zárul
– A felek saját maguk döntenek a későbbi dolgokról (gyermekelhelyezés, lakás használat, gyermekláthatás, gyermektartás, házastársi tartás)
– Gyermekeket érintő sérülés mértéke jelentősen kisebb

Egy válás kimeríti az érzelmi tartalékainkat. Tapasztalatom szerint a feleket annyira átitatják az érzelmek, hogy sokszor képtelenek racionális döntésekre, gyengék az érdekeik képviseletében. A bíróságokon zajló válópereknél az egyik fél szinte mindig vesztesként kerül ki a perből, aminek logikus lélektani következménye, hogy később ott “tart be” a másiknak, ahol csak tud. Ha ez a gyerekfelügyelet és a láthatás kárára megy, jóvátehetetlen károkat okoznak vele a gyermeküknek. Ennek megértetése alapvető. A gyerekek érdekeit, szempontjait maximálisan figyelembe venni, és őket nem a bosszúállás eszközként felhasználni a legfontosabb dolog a válás során (és a válás után). A válófélben lévő felek sokszor annyira el vannak foglalva a saját sérelmeikkel, hogy észre sem veszik a gyerekeik szenvedését. A gyerekeknek nem a válás a legrosszabb, hanem az oda vezető út. Ne okozzunk fölösleges, és jóvátehetetlen károkat a lelkükben.

házsság felbontása

Hogyan segít a válási mediáció?

Válás esetén mindenképp sérülnek a felek, de nem mindegy mennyire. Próbáljuk ezt a minimumra csökkenteni, és a felszabaduló energiákat a jövő felé fordítani. A mediáció során az addigi értékek felidézésével és megőrzésével egészen más fénybe kerül a kapcsolat, a válás lebonyolítása és a válás utáni időszak megélése barátságosabban és könnyebben zajlik. Nem mindegy, hogy a válás után barátok maradnak a felek, vagy ellenségekké válnak, és még évekig mérgezik egymás életét.
A mediáció segít az érzelmi veszteségek feldolgozásában, tanulságokkal szolgál, hogy a későbbi kapcsolatokban a felek ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, és lehetőleg ne egy újabb válás legyen a vége.
A mediációs tárgyalásokon a felek teljes titoktartás mellett rendezhetik vagyoni ügyeiket, megegyeznek a gyermekek elhelyezésében, a jövőbeni kapcsolattartásban.
A mediáció révén elkerülhető, hogy a bíróságon kínos kérdésekkel szembesüljenek a felek a válás során. Nem kell “kiteregetni a szennyest”, megalázni a másik felet. A bontóper max. két tárgyaláson megtörténik.

Hogyan zajlik a válás a mediátor segítségével?

A válási mediáció egyéni beszélgetésekkel kezdődik, majd egy közös mediációs üléssel zárul, ahol elkészítjük a Mediációs Megállapodást, amely tartalmazza a felek megállapodását az összes érintett kérdésről. Így a válás tulajdonképpen előzetes megegyezés alapján történik, ezt hívják megegyezéses válásnak, így a bíróság dolga is könnyebb, a folyamat pedig gyorsabb. Általában két tárgyalás után kimondják a válást.